19 mart. 2021

La data de 16 Martie 2021 Președintele României a emis Decretul privind promulgarea Legii pentru completarea art. 7 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru care priveşte inclusiv victimele accidentelor rutiere.

Potrivit acestui text de lege: „(2) Acţiunile şi cererile având ca obiect despăgubiri civile pentru prejudiciile materiale şi morale decurgând din vătămări ale integrităţii fizice şi/sau psihice se taxează cu 100 lei.”

Apreciem foarte utilă şi bine-venită această modificare, în condiţiile în care până la apariţia acesteia era necesară achitarea unei taxe judiciare de timbru calulată procentual la valoarea pretenţiilor solicitate, rezultând uneori sume enorme.

Prin această modificare în mod evident se facilitează  dreptul de acces la justiție, dar şi eliminarea limitării victimele accidentelor rutiere de a solicita pretenţii în raport de taxa de timbru pe care o pot achita.

În activitatea noastră, clientii persoane rănite în urma unui accident rutier renunțau sau se limitau să ceară despăgubirile dorite, în instanță, din cauză sumelor mult prea mari pe care trebuiau să le achite cu titlu de taxă judiciară de timbru.

Potrivit Presedintelui Asociației Victimelor Accidentelor de Circulație, în alte state europene, cum ar fi de exemplu Spania, rareori se ajunge la plata despăgubirilor, în urma unui proces la instanţa de judecată.

De regulă, firmele de asigurări intervin imediat după accident și se asigură că victimele sunt tratate corespunzător în cele mai bune clinici, iar la finalizarea dosarului, aceste cheltuieli le sunt compensate din totalul despăgubirilor.

Astfel, apreciem această modificare ca fiind echitabilă, prin raportare la suferinţele fizice, cȃt şi psihice prin care a trec persoanele implicate în astfel de evenimente nefericite.

Cabinetul nostru asistă, în fiecare an, victimele accidentelor rutiere, în diverse demersuri juridice, obţinȃnd importante despăgubiri pentru daunele morale suferite de acestea.

Citeste si: 80.000 lei – daunele morale acordate de Judecătoria Sectorului 1 București victimei unui accident rutier. Hotărârea este definitivă.

Victimele accidentelor rutiere