14 apr. 2021
alcool la volan

Infracţiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice (Infracțiunile rutiere)

Infracțiunile rutiere reprezintă o pondere importantă în numărul total de cauze penale anuale, reprezentând categoria cea mai numeroasă aflată în instrumentarea organelor judiciare din România.

În cazul în care sunteți supectat/inculpat pentru o astfel de infracțiune (conducere fără permis ori cu permisul suspendat, conducere sub influența alcoolului ori a substanțelor interzise, conducere a unui vehicul neînmatriculat) este important să aveți alături un profesionist avocat care să vă asiste/reprezinte și să vă protejeze drepturile în toate etapele procesului penal.

Echipa noastră se bucură de o vastă experiență și o rată ridicată de succes în acest domeniu. Progamați-vă la o consultație pentru a beneficia de o opinie juridică personalizată, cât şi de asistare/reprezentare în faţa organelor judiciare.

La acest moment, infracțiunile rutiere, se regăsesc în Capitolul al II-lea „Infracţiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice” – art. 334 – 341 al Titlului VII intitulat „Infracţiuni contra siguranţei publice” din Codul Penal.

Cele mai fracvente infacţiuni, prevăzute şi pedepsite de legislaţia în vigoare sunt:

I. Conducerea unui vehicul fără permis de conducere (Art. 335 Cod Penal)

Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Cu aceeaşi pedeapsă (6 luni la 3 ani sau cu amendă) se sancţionează şi persoana care încredinţează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care ştie că se află în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) sau alin. (2) sau sub influenţa alcoolului ori a unor substanţe psihoactive.

II. Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe (Art. 336 Cod Penal)

Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

Cu aceeaşi pedeapsă (de la unu la 5 ani sau cu amendă) se sancţionează şi persoana, aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere.

Dacă persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) efectuează transport public de persoane, transport de substanţe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obţinerea permisului de conducere sau în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.

III. Refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice (Art. 337 Cod Penal)

Refuzul ori sustragerea conducătorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere ori a instructorului auto, aflat în procesul de instruire, sau a examinatorului autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei unor substanţe psihoactive se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

IV. Părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia (Art. 338 Cod Penal)

Părăsirea locului accidentului, fără încuviinţarea poliţiei sau a procurorului care efectuează cercetarea locului faptei, de către conducătorul vehiculului sau de către instructorul auto, aflat în procesul de instruire, ori de către examinatorul autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, implicat într-un accident de circulaţie, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

Cu aceeaşi pedeapsă (de la 2 la 7 ani) se sancţionează şi fapta oricărei persoane de a modifica starea locului sau de a şterge urmele accidentului de circulaţie din care a rezultat uciderea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane, fără acordul echipei de cercetare la faţa locului.

Întrebări frecvente

1. La ce alcoolemie mi se întocmește dosar penal?

Pentru ca fapta să fie infracțiune este necesar să fiți depistat cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge, la momentul comiterii faptei.

Dacă alcolemia este sub 0,80 g/l alcool pur în sânge, fapta este o contravenție și se sancționează cu amendă contraventională și suspendarea dreptului de a conduce pentru 90 zile.

Altfel spus, dacă aparatul etilotest indică o concentrație sub 0,4 mg alcool pur în aerul expirat sau îmbibația alcoolică din sânge este sub 0.80 g/l, fapta nu constituie infracțiune.

2. În cazul în care sunt la prima abatere, răspund penal?

Da. Cu toate acestea, de la caz la caz, atât procurorul cât și instanța de judecată pot avea în vedere acest lucru la stabilirea circumstanțelor atenuante și a măsurilor dispuse ori pedepsei aplicate. În practică, există situații în care se dispune renunțarea la urmărire penală, achitarea ori amânarea aplicării pedepesei având în vedere că inculpatul se află la prima abatere.

3. Este recomandată contractarea unui avocat pe parcursul procesului penal?

Da. Este recomandat având în vedere faptul că acesta vă poate consilia în legătură cu situația dumneavoastră juridică și vă poate formula apărările în fața organelor de urmărire penală.

4. Ce se întâmplă cu permisul de conducere pe parcursul procesului penal?

Permisul de conducere va fi reținut până la soluționarea procesului penal, când, în funcție de soluția dispusă acesta se va anula sau nu.

5. În cazul conducerii sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe se va anula permisul de conducere?

Nu. În cazul anumitor soluții, permisul de conducere nu se va anula.

Recomandăm tuturor persoanelor urmărite penal sau judecate pentru săvârșirea de infracțiuni rutiere, să apeleze la serviciile unui profesionist avocat în vederea iniţierii demersurilor legale și formulării unor apărări adecvate în legătură cu: – Punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat;

– Conducerea unui vehicul fără permis de conducere;

– Conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe;

– Refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice;

– Părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ștergerea urmelor acestuia.

Ne pueti contacta telefonic, la numărul 0760.562.206 sau la adresa de e-mail office@stoicalawyers.ro.

Citeste si: 80.000 lei – daunele morale acordate de Judecătoria Sectorului 1 București victimei unui accident rutier. Hotărârea este definitivă.