- BY office@stoicalawyers.ro
- POSTED IN Noutăți
- WITH 0 COMMENTS
- PERMALINK
- STANDARD POST TYPE

Conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe psihoactive reprezintă una dintre cele mai frecvente şi comune fapte ilicite de natură penală cu care organele judiciare se confruntă în activitatea lor curentă.
Impactul acesteia asupra societăţii este unul semnificativ având în vedere faptul că în multe situaţii aceasta reprezintă premisa unor accidente rutiere foarte grave ce au ca urmare producerea unor prejudicii materiale şi chiar vătămarea sau uciderea unor persoane.
Am decis să abordăm şi să analizăm acestă infracţiune date fiind statisticile Ministerului Public aferente anului 2018, în care se arată faptul că din cei 60.000 de inculpaţi trimişi în judecată, pentru aproximativ 10.000 s-a emis rechizitoriu pentru că au condus un vehicul, pe drumurile publice, sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe psihoactive.
De subliniat este şi faptul că cei 10.000 de inculpaţi reprezintă jumătate din numărul total al infracţiunilor rutiere săvârşite pe parcursul anului trecut (20.380, mai exact).
Cu alte cuvinte, doi din şase inculpaţi au fost trimişi în judecată pentru săvârşirea unor infracţiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice, iar din aceşti doi, jumatate au săvârşit infracţiunea de „Conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe”.
Această infracţiune este prevăzută şi incriminată de dispoziţiile art. 336 Cod penal (Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe) care stabilesc faptul că: „(1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana, aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere.
(3) Dacă persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) efectuează transport public de persoane, transport de substanţe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obţinerea permisului de conducere sau în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.„
Pe lângă pedeapsa la care este predispusă persoana care săvârşeşte această faptă penală, legiuitorul a mai stabilit câteva consecinţe cu caracter administrativ care se iau în momentul săvârşirii infracţiunii (reţinerea permisului de conducere/ imobilizarea vehiculului), dar şi după rămânerea definitivă a hotărârii de codamnare (anularea permisului de conducere).
Trebuie subliniat faptul că potrivit art. 38 din OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice (în continuare Codul Rutier) reglementează expres obligaţia participanţilor la trafic să se supună testării aerului expirat și/sau recoltării probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei ori a consumului de substanțe psihoactive, la solicitarea polițistului rutier, indiferent dacă acesta are indicii sau nu că persoana de la volanul vehiculului a consumat băuturi alcoolice sau alte substanţe care îi afectează capacitatea de a conduce pe drumurile publice.
Ȋn continuare vom prezenta principalele aspecte pirvitoare la această infracţiune, în ceea ce priveşte delimitarea acesteia de sfera contravenţională, pedeapsa aplicabilă şi situaţia permisului de conducere.
Contravenţie sau infracţiune?
Fapta de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului poate sa constituie contraventie sau infractiune, nivelul de imbibatie a alcoolului in sange facand diferenta intre cele doua. Cand vine vorba de conducerea sub influenta substantelor psihoactive, simpla depistare a acestora în sȃnge înscrie fapta în sfera infractiunilor, fără să mai conteze cantitatea.
Conducerea sub influenta băuturilor alcoolice constituie contraventie atunci cand conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, are o îmbibație alcoolică mai mica sau egala de 0,80 g/l alcool pur în sânge. Ȋn acest caz fapta se sancţionează cu amenda și suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioada de 90 de zile.
Condiţii, pentru existenta infractiunii:
– fapta de conducere trebuie sa fie săvȃrşită pe drumurile publice;– vehiculul condus trebuie sa fie unul pentru care legea
prevede obligativitatea deținerii
permisului de conducere;
– la momentul depistarii, conducatorul vehiculuilui trebuie să aibă o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge, sau sa se afle sub influența unor substanțe psihoactive.
Refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice.
Refuzul ori sustragerea conducătorului unui vehicul de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenței unor substanțe psihoactive reprezintă la rândul său infracțiune, fapta fiind incriminata de art 337 CP şi pedepsită cu închisoarea de la 1 la 5 ani.
Încredințarea vehiculului unei persoane aflate sub influența alcoolului ori a unor substanțe psihoactive.
Persoana care încredințează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care știe că se află sub influența alcoolului ori a unor substanțe psihoactive, săvȃrşeste la randul său o infractiune.
Care este pedeapsa pentru această infracţiune?
Pentru faptele enumerate mai sus legea prevede următoarele pedepse:
– Conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
– Refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani
– Încredințarea vehiculului unei persoane aflate sub influența alcoolului ori a unor substanțe psihoactive se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
Solutiile pronunţate de instanţele romȃne variază, în functie de mai multe criterii, avȃndu-se în vedere, printre altele, nivelul de îmbibatie alcoolică, antecedentele penale ale autorului, natura și întinderea urmărilor produse, etc.
Cand se anuleaza permisul de conducere?
Anularea permisului de conducere, pentru faptele de mai sus, se dispune atunci cand titularul acestuia a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, sau i s-a aplicat pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanță prevăzută la art. 66 alin. (1) lit. i) C. pen. In cazul amanarii aplicarii pedepsei, permisul de conducere este restituit titularului, atunci cand instanta nu dispune pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a conduce.
Cum si cand poti obține un nou permis de conducere?
Persoana al cărei permis de conducere a fost anulat, se poate prezenta la examen pentru obținerea unui nou permis de conducere dacă a intervenit una dintre situațiile următoare:
– au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii sau a pedepsei în regim de privare de libertate ori la locul de muncă;
– a trecut un an de la data grațierii pedepsei sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătorești prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere;
– a intervenit amnistia;
– interzicerea dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanță prevăzută la art. 66 alin. (1) lit. i) din Codul penal, a expirat sau a fost revocată.
Daca va confruntați cu unul dintre cazurile de mai sus, ne puteți oricând la numărul de telefon: 0760.562.206 sau la adresa de e-mail: office@stoicalawyers.ro.